Alla listattuna joitain useimmiten kysyttyjä kysymyksiä koskien osuuskuntatoimintaa ja Tekemoniaa. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi, voit lähettää sen meille joko sähköpostilla tai yhteydenottolomakkeella.

 

Mikäli toimin osuuskunnassa kevytyrittäjänä / YEL- yrittäjäjäsenenä, niin
Olenko siis sivutoimisen yritystoiminnan harjoittaja ja osuuskunnan jäsen?

Olet osuuskunnan jäsen ja voit sen kautta laskuttaa töistäsi. Yrittäjäeläkkeen joudut hoitamaan itse. Yel-vakuutusta varten ei tarvita omaa y-tunnusta.

Teenkö hankintani nyt yksityishenkilönä vai yrittäjänä? Osuuskunnan jäsenenä olin aikaisemmin yksityishenkilön asemassa.

Hankinnat teet henkilökohtaisesti omaan laskuusi.

Milloin minut katsotaan kevytyrittäjäksi ja milloin työntekijäksi?
Missä vaiheessa joudun ottamaan sen YEL-vakuutuksen/ toiminnan vastuuvakuutuksen? Mainitaanko sitä otettaessa myös osuuskunnan tiedot?

YEL -vakuutuksen joudut ottamaan jos työtulosi on yli 7 656 euroa (v. 2018). Tapaturma- ja vastuuvakuutuksen ottamisen velvollisuus ja hinta selviää vakuutusyhtiöstä.

Pitääkö antaa selvitys TE-toimistolle? Mikä on työvoimatoimiston tulkinta tässä asiassa?

Selvityspyynnön esittää tarvittaessa TE-toimisto.  Sinällään sovitellun päivärahan osalta tähän ei ole tullut muutosta vaan olet myös YEL-jäsenenä oikeutettu soviteltuun päivärahaa jos sen ehdot muuten täyttyy.

Muuttuuko palkanmaksun määräytyminen myös verrattuna aikaisempaan?

Koska YEL-  jäseneltä ei peritä työntekijän TYEL-maksua, niin silloin työkorvauksena maksettava bruttopalkkio ja palkka on suurempi.

 

 

Markkinointi ja infotilaisuudet
Milloin osuuskunta järjestää infotilaisuuksia ja miten osuuskunnan mainonta ja markkinointi hoituu jatkossa?

Infotilaisuus järjestetään tarpeen mukaan 3-4 kertaa vuodessa. Nettisivustoa uudistetaan ja sen kautta markkinoidaan osuuskunnan ja sen jäsenten palveluja.